Lainaa.com

Zeitgeist-liike

Kuinka tavoitteisiin päästään?

01.01.2011, ajanhenki

Zeitgeist-liike on maailmanlaajuinen, kaikille avoin kansanliike. Se pyrkii yhteiskunnalliseen muutokseen kehittämällä ajan henkeen sopivia arvoja, ajatuksia ja kulttuuria. Liike kannattaa tieteen ja tekniikan valjastamista ekologisesti- ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi. (Jatkoa osasta 2)

Muutos lähtee ihmisistä

Ensimmäinen askel kohti parempaa yhteiskuntaa on tiedonlevitys, valistus ja opetus. Ihmisten on hiljalleen omaksuttava uudenlainen arvomaailma, joka pohjautuu yhteistyöhön, jakamiseen, tieteelliseen ajatteluun ja kestävään kehitykseen. Kestävä kehitys on nykypäivänä lähinnä yritysten mainoslause, jota heitetään ilmoille, kun halutaan pitää imago kunnossa. Tällä hetkellä on käynnissä niin sanottu “vihreä trendi”, mutta valitettavasti se on enemmän puhetta kuin varsinaista toimintaa.

Muutos lähtee siis ihmisistä, emme näe esimerkiksi politiikan olevan muutoksessa se olennaisin tekijä. Poliittinen järjestelmä on erittäin vanhentunut ja kankea mekanismi, jossa asioita ajatellaan hyvin suppeasta näkökulmasta. Suppealla tarkoitamme sitä, että poliitikot eivät tee mitään muuta kuin säädä lakeja ja budjetteja.

Toinen asia, jolla on merkitystä, ovat äänestäjien mielipiteet. Poliitikkoja siis ensisijaisesti kiinnostaa se, mitä rahallista vaikutusta jollakin asialla on ja se, miten äänestäjät siihen reagoivat. Tiedonlevityksen kannalta politiikka on kuitenkin potentiaalinen vaikutuskanava, koska sitä kautta on huomattavasti helpompi saada näitä ajatuksia valtamediaan ja siten suuren yleisön tietoon.

Yksi tärkeä komponentti muutoksessa on tietysti teknologinen kehitys. Kaikki se teknologia, joka lisää automaatiota (ja täten vapauttaa ihmisiä monotonisista ja tylsistä töistä), helpottaa omavaraisuuteen siirtymistä tai helpottaa yhteistyötä ja jakamista, on todella positiivinen asia muutoksen kannalta.

Sama pätee toimintatapojen muutoksiin: ekokylät, paikallisrahat, aikapankit, vaihtopiirit ym. ovat kaikki osa tätä muutosta. Uudet toimintatavat auttavat ihmisiä elämään tasa-arvoisesti ja omavaraisesti tämän järjestelmän sisällä ja sitä kautta tapahtuu myös sitä arvomuutosta, jota maailma tällä hetkellä tarvitsee.

Juuri nyt

Zeitgeist-liike toimii ruohonjuuritasolla tiiviisti jo yli 70 eri maassa. Suomessa aktiivista toimintaa on mm. Espoossa, Hyrylässä, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Tampereella, Paimiossa, Turussa, Porissa, Vaasassa, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Voit tutustua toimintaan esimerkiksi kuuntelemalla internetissä käytäviä keskusteluja tai osallistumalla paikallisiin kokouksiin. Lisätietoja liikkeestä löydät osoitteesta Zeitgeist.fi.

Alkuperäinen teksti julkaistu Elonkehä-lehdessä Zeitgeist-liikkeen tuottamana.

, , , , , ,


Yksi vastaus

  1. […] Seuraava osa: Kuinka tavoitteisiin päästään? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *