Lainaa.com

Zeitgeist-liike

Zeitgeist-liike (osa 2)

02.01.2011, ajanhenki

Zeitgeist-liike on maailmanlaajuinen, kaikille avoin kansanliike. Se pyrkii yhteiskunnalliseen muutokseen kehittämällä ajan henkeen sopivia arvoja, ajatuksia ja kulttuuria. Liike kannattaa tieteen ja tekniikan valjastamista ekologisesti- ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi. (Jatkoa osasta 1)

4) Ei omistusta. Sen tilalle universaali käyttöoikeus.

Siinä kohtaa, kun aletaan pohtia kestävän kehityksen ratkaisuja, tullaan väistämättä siihen lopputulokseen, että mikään muu yksittäinen tekijä ei tällä hetkellä hankaloita sitä niin paljon kuin omistus. Erimerkkinä mainittakoon ne miljoonat autot, jotka ovat parkkeerattuina suurimman osan päivästä poissa käytöstä. Autot vievät todella paljon tilaa ja niitä on valmistettu viisinkertaisesti enemmän kuin olisi tarpeellista.

Tulevaisuuden liikennejärjestelmiä ovat kaupungeissa turvalliset, automatisoidut taksit, kaupunkien välille monorail-junat ja pitkille matkoille maglev-junat. Nämä kaikki ovat turvallisia ja ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ja kaiken lisäksi nykyiset moottoritiet ja muut kaupunkien väliset tiet voidaan antaa takaisin luonnolle, koska kaupunkien välinen liikenne olisi monorail ja maglev-junilla toteutettu.

Muita esimerkkejä omistuksen aiheuttamasta järjettömästä kulutuksesta ovat esimerkiksi urheiluvälineet sekä kamerat. Miksei niitä voisi olla lainattavissa siellä, missä niitä tarvitaan sen sijaan, että jokaisella on omansa?

Loppuun totean vielä, että omistus ja hallussapito ovat eri asioita. Jokainen saisi toki edelleen hallita omaa kotiaan, sohvaansa ja silmälasejaan sekä kaikkia muitakin asioita, joita ei yksinkertaisesti ole käytännöllistä jakaa kenellekään. On jokaisen oma päätös, mitä jakaa. Tarkoitus ei ole pakottaa ketään mihinkään. Tämän takia olennaisimpia seikkoja tässä asiassa on arvomuutos kohti maailmankuvaa, jossa omistajuus ei määrittele yksilön ihmisarvoa ja erilaiset lainausjärjestelmät ja vaihtopiirit ovat askel kohti tätä.

5) Itsenäiset ja omavaraiset kaupunkijärjestelmät

Jacque Frescon hahmotelmia ekokaupungista

Kestävän kehityksen kannalta ylivoimaisesti järkevin lähestymistapa on tehdä kaupungeista mahdollisimman itsenäisiä ja omavaraisia. Venus-projektin luoja Jacque Fresco on suunnitellut useita kaupunkimalleja tämän ajatuksen mukaisesti, joista tunnetuin on niin sanottu ympyräkaupunki.

Ekokaupunkeja suunnittelee nykypäivänä moni muukin, joten tässä asiassa ollaan jo nähty jonkinasteista edistystä. (Kuva: TheVenusProject.com)

6) Tieteen käyttö yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen

Tällä hetkellä päätöksiä tehdään poliitikkojen subjektiivisten ja hyvin usein omaa etua ajavien, korruptoituneiden mielipiteiden johdattamana. Resurssipohjaisessa taloudessa päätökset tehdään tieteellisen menetelmän ehdoilla. Mikäli yleisesti hyväksyttynä mittarina yhteiskunnan toiminnalle voidaan pitää sitä, että kaikki mitä teemme, on oikeasti kestävää kehitystä, niin voimme selvittää sen onko jokin asia kestävää kehitystä vai ei.

Samaan tapaan kuin nykypäivänä jokin asia jää tekemättä jos se on liian kallis, niin resurssipohjaisessa taloudessa se jää tekemättä jos se ei täytä kestävän kehityksen kriteereitä. Hinnalla tai muilla vanhentuneilla käsitteillä ei ole minkäänlaista roolia, koska raha ja markkinatalous ovat historiaa.

Seuraava osa: Kuinka tavoitteisiin päästään?

, , , , ,


2 vastausta

  1. […] Zeitgeist-liike on maailmanlaajuinen, kaikille avoin kansanliike. Se pyrkii yhteiskunnalliseen muutokseen kehittämällä ajan henkeen sopivia arvoja, ajatuksia ja kulttuuria. Liike kannattaa tieteen ja tekniikan valjastamista ekologisesti- ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi. (Jatkoa osasta 2) […]

  2. […] Jatkuu osassa 2. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *